Over Ons

Ons verhaal begint in 2012 als Hendrie en ik (Jenny) trouwen. We komen allebei van een boerderij en zijn opgegroeid met veel ruimte om ons heen. Na het trouwen woonden we 2 jaar in een vrijstaand huisje, daarna kochten we ons eerste huis. We verhuisden naar het dorp, waar we niet echt konden aarden. Onze hoop lag bij de boerderij Klein Koestapel waar toen nog de ouders van Jenny woonden. We hebben drie dochters mogen krijgen in de jaren dat we in ons koophuis woonde. Uiteindelijk kregen wij de kans om de boerderij over te nemen. Na veel praten en overleggen met ook de barones (want de boerderij staat op een landgoed) kwamen we overeen dat wij ons droom mochten gaan waar maken.

We zijn in juli 2022 verhuisd naar de boerderij om daar in april 2023 te gaan starten met de B&B en de Glamping.

Gezin Klein Koestapel

Geschiedenis Klein Koestapel

Sinds 1923 is boerderij Klein Koestapel in de familie van Jenny, doordat zij het gingen pachten van een jonker. In die tijd stonden er een huis, twee hooibergen en een klein schuurtje (later gebruikt voor varkens) op het erf. Familie Meerveld noemde het huis toen ook wel het Boshuisje. Lees hier meer over de geschiedenis.

Toen de boerderij in de familie kwam, zag het er heel anders uit dan nu. Er is veel gebeurd sinds die tijd. Het huis was in slechte staat en dat hebben ze dan ook moeten slopen. Tijdens de bouw hebben ze met het gezin met 8 kinderen eerst een grote tijd in het kleine schuurtje gewoond en daarna in 1960 tot 1962 zelf de koeienschuur opgebouwd.

De koeien moesten tegen die tijd naar binnen, dus dat ging voor. Daarna is het huis eraan vast gebouwd en een grote loods erachter. In die tijd boerden ze rond de 25 melkkoeien plus het jongvee zo rond de 32. Daarnaast waren er nog 2000 kuikens en 72 varkens. Vanaf het begin zijn er ook altijd IJslanders op het erf geweest voor beweiding. 

Geschiedenis Klein Koestapel boerderij

Later in 1986 hebben de ouders van Jenny, Steven en Thea van Meerveld, de boerderij overgenomen van de vader (Teunis) van Steven. Zij kregen vier kinderen.  

Helaas werd het in 2000 steeds moeilijker voor Steven om boer te kunnen zijn. De boerderij staat rondom in het bos, dus uitbreidingsmogelijkheden waren er niet. Tot groot verdriet van Steven en Thea moesten ze langzaam stoppen met hun levenswerk. Allereerst de varkens. Toen de vogelgriep ook nog om de hoek kwam kijken zijn de kuikens weg gegaan. Snel daarna ook de melkkoeien. Toen is Steven bij gaan werken bij een bedrijf die afrasteringen maakt. Daarnaast had hij nog een aantal vleeskoeien van een andere boer in opfok. 

Na jaren hard werken kwam het welverdiende rustig aan mogen doen en hebben Hendrie en Jenny het in augustus 2022 overgenomen. Ze gaan het opknappen en er een prachtige boerderij plus B&B en glamping van maken waar iedereen trots op kan zijn.